Steenstrips op grote schaal in Breda

Tussen het Gerechtsgebouw en het stationsgebied in Breda zal medio 2022 het unieke ‘5TRACKS project’ verrijzen. Het project zal bestaan uit 3 verschillende gebouwen en gaat huisvesting bieden aan zowel flexibele kantoren (15.000m2), als ook een hotel met ca. 170 kamers en ca. 150 huurappartementen.

5TRACKS

Het concept is gebaseerd op een metrokaart waar de ‘tracks’, oftewel de verschillende spoorlijnen van verblijven, ontmoeten en werken samenkomen, elkaar kruisen en door elkaar heen lopen. Het project zal zo een diverse mix aan publiek trekken en daarmee bijdragen aan de leefbaarheid van de stad.

5TRACKS is de handelsnaam van het consortium met onder andere de architectenbureaus van Powerhouse Company en Shift Architecture Urbanism. Shift Architecture Urbanism, een architectenbureau van 10 mensen, heeft haar focus op woningbouw en publieke gebouwen zoals het ontwerp van het Museumplein Limburg in Kerkrade.  Powerhouse Company is met circa 80 medewerkers een stuk groter en ontwerpt dan ook van alles. Naast publieke gebouwen, kantoren en interieurs zijn zij van vooral bekend vanwege hun eerste villa bouw van Villa 1 in Ede. Ondanks de verschillen tussen de twee bureaus is voor het project 5TRACKS gekozen om op te trekken als één ontwerpteam met afgevaardigden van beide bureaus, waardoor er een coherent en eenduidig ensemble is ontstaan.

Van traditioneel tot steenstrip

In eerste instantie was het de bedoeling om de 3 verschillende gebouwen van het project 5TRACKS op te trekken met traditioneel metselwerk in een groen, witte en zalmroze steen van de Duitse fabriek Deppe. Dik Houben van Powerhouse Company licht toe: “Gaandeweg liepen we echter tegen het feit aan dat er een tekort aan metselaars zou zijn.” In de zoektocht naar alternatieven heeft Yuri Warren van Steen010 hen begeleid. “We hebben echt samen voor een pallet met verschillende soorten stenen gestaan om de kleuren te beoordelen”, vertelt Thijs Bijsterveldt van Shift Architecture Urbanism. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de bestaande stenen van Deppe te verzagen tot steenstrips, waardoor het uiterlijk van het project ongewijzigd bleef.

Duurzaam, kostenefficiënt, maar vooral mooi en natuurlijk

Houben: “De toepassing van steenstrips op deze schaalgrootte is, voor zover ik weet, nieuw. Net als voor de aannemers”. Bijzonder is dat de hele steen gebruikt is: niet alleen de buitenkant, maar dus ook de binnenkant. Heel duurzaam, maar vooral ook kostenefficiënt. Houben: “Het was een idee van Steen010 zelf overigens.” Niet alle stenen leenden zich hiervoor, want ook aanvullende kwaliteiten als kleurechtheid met betrekking tot de kleur van de binnenkant van de steen, de vochtopname, de verlijmbaarheid et cetera waren van belang. Bijsterveldt: “Bewust is gekozen voor een keramische steenstrip. Het beeld van de gekozen stenen, nadat ze geslepen zijn, is nog steeds levendig. De strips geven de natuurlijke nuance weer die een gewone gemetselde muur ook heeft. Door niet alleen de voor- en achterkant van de steen in zicht te laten, maar juist ook de gezaagde zijdes, ontstaat een rijk beeld van verschillende kleuren en texturen. Bovendien gaf de toepassing van steenstrips de mogelijkheid om verschillende metselverbanden toe te passen. Dat was met traditioneel metselwerk veel te kostbaar geworden.” “En ook bij de toepassing en de kleur van het voegwerk is meegedacht”, aldus Houben. “We zijn dus echt continu begeleid.”

Momenteel is het project in de fase van technisch ontwerp.